Im Rahmen des Seminars werden zu einem Schwerpunktthema oder auch allgemein 5 bis 8 Vorträge während der Vorlesungszeit angeboten. Referenten sind vertreten aus der Industrie und andere Hochschulen bzw. Universitäten. Die Zielgruppe ist sehr divers. Wir richten uns an Assistenten, Studien- und Diplomarbeiter des Instituts, Studierende des Maschinenbaus der RWTH Aachen, Mitarbeitende anderer Hochschulinstitute sowie Firmen in der Umgebung von Aachen.

Die Vorträge werden per Zoom übertragen.

Seminarankündigung [PDF]

RoboStack: integrating data science tools with robotics
Montag, 26. September 2022, 16:30 - 17:30
Kontakt

In this talk we will demonstrate open source tools from the RoboStack project. The RoboStack project re-purposes tools from the data science world to make them more accessible and useful in robotics. The open source jupyter-ros project contains some easy-to-use widgets to create publishers and subscribers for ROS 1 and 2 in Jupyter Notebooks. It also comes with widgets to create 3D scenes to display robot state and sensor data, and can even handle interactive markers — all from within Jupyter Notebooks. Furthermore, we have integrated Zethus into JupyterLab. Zethus is an RViz-like web application to build custom visualisations for ROS. To make the installation of our tools and ROS simple, we’ve worked hard to create many “conda” packages for ROS Noetic and ROS 2 Humble, that can be readily installed on Windows, macOS and Linux. The packages can be mixed and matched with packages from the popular “conda-forge” channel which contains many scientific packages. That makes it easy to combine the ROS packages with hundreds of data science tools that are available from the conda-forge channel. The talk will also talk about how exciting it can be to work in the open source world and in an open source company.

Ort Hörsaal MS oder https://rwth.zoom.us/j/99871682009?pwd=MFhSV1RjaWtEMVZtSUJCRmhtNnJNUT09